• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Lezing 'De na-oorlogse kunst in Groningen door Doeke Sijens en Documentaire 'Boer tussen Kunst en Koren' door St.Beeldlijn - dinsdag 22-01-2019 20:00 uur - aanmelding vanaf 02-01-19 tot 21-01-19

Film (St.Beeldlijn) en Lezing (Doeke Sijens): Een boer in de kunst - Albert Waalkens en de moderne kunst in Groningen op dinsdagavond 22 januari 2019 in de Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4 te Haren aanvang 20.00 uur – einde omstreeks 22.30 uur

Eerst was Albert Waalkens (1920-2007) herenboer, later galeriehouder. In zijn galerie in Finsterwolde liet hij de meest experimentele kunstenaars werken en exposeren. Finsterwolde werd daarmee een trekpleister voor de jonge avant-garde uit het hele land en Albert Waalkens vervulde lange tijd een spilfunctie binnen de moderne kunst in Groningen.

Op 22 januari wordt eerst de film ‘Boer tussen kunst en koren’ over kunstenaar Albert Waalkens vertoond, een documentaire gemaakt door Buddy Hermans en Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn. De documentaire laat een gedreven kunstliefhebber zien, die zijn koestal in 1962 open stelde voor een nieuwe generatie kunstenaars. Dit heeft bijgedragen tot een andere manier van kijken naar kunst en zette de provincie Groningen (inter)nationaal op de kaart als een regio waar beeldende kunst gedijt.

Na de vertoning van de film plaatst Doeke Sijensin zijn lezing de carrière van Albert Waalkens in de context van meer algemene ontwikkelingen binnen de moderne kunstwereld in Groningen.

 

Filmer Buddy Hermans en journalist Lejo Siepe (1957) hebben bij Stichting Beeldlijn (zie https://www.stichtingbeeldlijn.nl ) meerdere films gemaakt over (met name) Groningse kunstenaars.

Doeke Sijens (1955) is schrijver en bibliothecaris. Hij publiceert ondermeer over De Ploeg en andere moderne kunst.

 

Praktische informatie:                                                                  

Gratis toegang voor leden Nut op vertoon van hun lidmaatschapskaart; niet-leden betalen € 6,--.

Voor zowel leden als niet-leden is vooraanmelding noodzakelijk; uitsluitend via: geboektinharen@gmail.como.v.v. naam/namen, lid of niet-lid en ‘Waalkens’; of eventueel telefonisch op werkdagen tussen 19.00 en 20.30 uur via 06- 51545217.Aanmeldingstermijn van 02-01-19 tot 21-01-19.

Consumpties komen voor eigen rekening. Consumptiebonnen zijn te koop in de hal bij binnenkomst.